İşyerlerine 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği ile kayıtdışılık kapsamında ceza yağdı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, 2012 yılında işin yürütümü yönünden ve iş sağlığı güvenliği yönünden toplam 38 bin teftişin yapıldığını belirterek, 2 milyonu aşkın işçiye ulaşıldığını söyledi. Tezel, yapılan teftişler sonucunda mevzuata aykırılıkları bulunan işyerlerine yönelik olarak toplam 59 milyon TL para cezası uygulandığını ve 568 işyerinin de kapatıldığı bilgisini verdi. 2013 yılı içinde bugüne kadar toplam 6 bin 975 teftiş yapıldığını aktaran Tezel, 20 durdurma ve kapatma idari cezasının uygulandığını açıkladı.
İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, kurumun çalışmaları ile kurumun değişim ve dönüşümü ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Kurulun amacının çalışma hayatını, işçi-işveren ilişkilerini, iş sağlığı ve güvenliğini düzenlemek, denetlemek ve sosyal güvenlik imkânını sağlamak, bu imkânı yaygınlaştırmak ve geliştirmek, yurt dışında çalışan işçilerin çalışma hayatından doğan hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek olduğunu belirtti. Çalışma hayatının dinamik yapısının meydana gelen hızlı değişim ve yenilikler, işçi ve işverenler için olduğu gibi iş teftişi için de önemli sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Tezel, “Bu sorunlar, hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmak, değişen veya yeni oluşan riskler, kayıtdışı istihdam, olumsuz çalışma şartları, hizmet alanların algılamalarının ve beklentilerinin farklılaşması, toplumsal ve ekonomik şartların değişmesi şeklinde sıralanabilir.” diye konuştu.
SADECE YAPTIRIM UYGULAYAN DEĞİL, REHBERLİK EDEN VE BİLGİLENDİREN
Teftiş politikaları ışığında müfettişin ‘teftiş eden ve yaptırım uygulayan’ yönüne ilaveten ‘rehberlik eden, bilgilendiren ve bilinçlendiren’ yönünün ön plana çıkarılmaya çalışıldığının altını çizen Tezel, şu ifadeleri kullandı:
“Teftiş faaliyetlerinin hazırlık aşamasından itibaren işçiler, işverenler ve çalışma hayatının diğer sosyal tarafları ile işbirliği içine girilmekte, teftişin kapsamı, teftişin seyri, tespit edilen riskler, alınması gereken önlemlerle ilgili olarak teftişin her aşamasında bilgilendirme ve sorunları tartışma toplantıları yapılarak ortak çalışmalar yürütülmektedir. Teftişin rehberlik edici ve bilgilendirici fonksiyonunu gerçekleştirmek bağlamında Kurul Başkanlığı olarak eğitici yayınlar serisi çıkarılmakta ve bu yolla da işverenlere ulaşılmaya çalışılmaktadır.”
“TÜM SOSYAL TARAFLARIN GÖNÜLLÜ UYUMU OLMALI”
Ülkenin önemli ekonomik sorunlarından biri olan ve rekabet gücünü önemli ölçüde etkileyen, kamu finansman yapısının sağlıklı işlemesine engel olan kayıtdışılık ile mücadele de değinen Tezel, haksız rekabetin önlenmesi, ekonomik gelişmelerin sağlıklı bir seyir izlemesi ve sağlam bir sosyal güvenlik yapısının oluşmasına katkıda bulunmak üzere Türkiye genelinde belirlenen işkolları ve alanlarda gerçekleştirilen programlı teftişlerde kayıtdışı çalışmaların önlenmesine özel bir önem verildiğini aktardı. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı olarak, iş teftiş sisteminde gerçekleştirmeye çalıştıkları önleme kültürünün öne çıkarılmasının hayata tam manasıyla geçirilebilmesi için, bu sürecin tüm aktörlerinin gönüllü bir uyum ile bir araya gelmesiyle gerçekleşebileceğini vurgulayan Başkan Tezel, çalışma hayatındaki tüm sosyal tarafların gönüllü uyumu olmaksızın kalıcı ve sürdürülebilir bir gelişmişlikten bahsedilemeyeceğinin altını çizdi.
İşverenlerin yükümlülüklerine de dikkat çeken Tezel, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 4 üncü maddesinde işverenlerin genel yükümlülüklerinin açık bir şekilde belirtildiğini ifade etti. Tezel, “Buna göre işverenler çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak amacıyla; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamakla görevlidir.” şeklinde konuştu.
“İŞVERENLER, YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ TEFTİŞ OLMAKSIZIN YERİNE GETİRMEKLE SORUMLU”
İşverenin kanundan doğan ve yukarıda belirtilen önlem alma yükümlülüğünün, işyerinde yapılan herhangi bir iş teftişi ile ilişkisi olmaksızın yerine getirilmesi gereken yükümlülükler olduğunun altını da çizen Tezel, sözlerine şöyle devam etti: “Bununla birlikte, SGK 2012 yılı Eylül ayı istatistiklerine göre ülkemizde faaliyet gösteren işyeri sayısı 1 milyon 524 bin 784 dir. Bu rakam sadece 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıran işyerlerini kapsamaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kapsam genişlemiş ve buna bağlı olarak işyeri sayısı daha da artmıştır. Bütün işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığı gibi gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır. Bu nedenle teftişler, teftiş politikası bölümünde de belirtildiği üzere çalışma hayatında sorunlu alanların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi doğrultusunda yapılmaktadır.”
TUZLA’DA 39 İŞYERİNE KAPATMA CEZASI
Tuzla tersaneler bölgesinde gerçekleştirilen teftiş faaliyetleri ile ilgili olarak bilgiler veren Tezel, 2008 yılından bu yana tersaneler bölgesinde 611 denetim yapıldığını, bu denetimler sonucu 39 işyerine durdurma-kapatma uygulanırken noksan hususları gidermeyen işyerlerine de toplam 104 bin 626 TL idari para cezasının verildiğini kaydetti. Tezel, 2012 yılında ise tersane işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından asgari düzeyin korunması; yüksekten düşme, elektrik ve İSG organizasyonu konulu ‘Tersane İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Programlı Teftişi’nin yürütüldüğünü bildirdi.
2012 YILINDA İŞYERLERİNE CEZA YAĞDI
2012 yılı ve 2013 yılı teftiş istatistiklerini paylaşan Tezel, 2012 yılında işin yürütümü yönünden 26 bin 598 teftişin yapıldığını ve 967 bin 3 işçiye ulaşıldığını söyledi. Yapılan teftişler sonucunda mevzuata aykırılıkları bulunan işyerlerine yönelik olarak toplam 32 milyon 010 bin 286 TL idari para cezası uygulandığını dile getirdi.
2012’DE 568 DURDURMA VE KAPATMA CEZASI
2012 yılında İş sağlığı ve güvenliği yönünden ise 11 bin 533 teftiş yapıldığını, 1 milyon 069 bin 622 işçiye ulaşıldığını belirten Tezel, yapılan teftişler sonucunda mevzuata aykırılıkları bulunan işyerlerine yönelik olarak toplam 26 milyon 891 bin 194 TL idari para cezası uygulandığı bilgisini verdi. Tezel, 2012 yılı içerisinde ayrıca yapılan teftişlerde işçilerin hayatı için tehlike bulunan işyerlerine yönelik olarak tehlike giderilinceye kadar olmak üzere toplam 568 durdurma ve kapatma idari yaptırımının uygulandığını söyledi.
2013 YILINDA 500 BİN İŞÇİYE ULAŞILDI
2013 yılında ise nisan ayı itibariyle işin yürütümü yönünden 5 bin 518, iş sağlığı ve güvenliği yönünden ise bin 457 olmak üzere toplam 6 bin 975 teftiş yapıldığına değinen Tezel, 496 bin 90 işçiye ulaşıldığını ve iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılan teftişlerde toplam 20 durdurma idari yaptırımının uygulandığına işaret etti.Kaynak:stargundem.com