Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı Abdullah Bozkır, son günlerde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulamasının ertelendiği yönündeki haberlerin yanlış anlaşıldığını söyledi. Bozkır, ertelemenin iş yerleri ve apartman risk analizi yaptırma sorumluluğunu kaldırmadığını kaydetti.
Bozkır, Haziran ayı itibarı ile risk analizi yapmayan bir işverenin denetime girdiğinde 27 bin 400 TL ceza ödemek zorunda kalacağını, ikaz ve sağlık işaretleri, kişisel koruyucu donanımların olmaması durumunda bu cezanın 50 bin liraya kadar çıktığına dikkat çekti.
Kanunun erteleneceği hakkında haberlerin işverenlerce yanlış anlaşıldığını belirten Bozkır, bazı yanlış anlaşma ve yorumların halkın kafasını karıştırdığını öne sürdü. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesi beklenilen ertelemenin iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi sözleşmelerini kapsadığını anlatan Bozkır, kademeli geçişte bir ve iki yıllık ertelemenin gündeme geldiğini söyledi.
ERTELEME APARTMAN VE İŞ YERİ RİSK ANALİZİNİ KAPSAMIYOR
İş yerleri ve apartman risk analizi yaptırma sorumluluğunun 31 Aralık 2012 ‘ye kadar yapılmış olması gerektiğini anlatan Bozkır, “Yanlış yorumlar ve haberler sebebiyle birçok işveren ağır cezalarla karşı karşıya kalacak ve mağdur olacaklar. Kesinlikle işveren iş yerinde ki riskleri bilmek, çalışanlara bildirmek ve risk analizi doğrultusunda tedbir almak eksiklikleri gidermek zorundadır. İş yeri risk analizi yaptırma yükümlülüğünüzü yerine getirmeniz hakkında erteleme söz konusu değildir. 6331 Sayılı Kanun’a göre işverenler en az bir kişi bile çalıştırsalar tehlike sınıfına bakılmaksızın iş yerinde oluşabilecek kaza ve meslek hastalıklarının olma ihtimali ve olduktan sonraki tahribatını bilmek ve buna karşı gerekli önlemleri almak zorundalar. Aksi takdirde risk analizi yapmadan işletmedeki tehlikeleri bilmeden faaliyette bulunmak suçtur. Haziran ayı itibarı ile risk analizi yapmayan bir işveren denetime girerse 27 bin 400 TL ceza ödemek zorunda kalacak. Ayrıca ikaz ve sağlık işaretleri, kişisel koruyucu donanımların olmaması bu cezanın 50 bin liraya kadar çıkmasına sebep olacak. Bunları göz önünde bulundurursak her zaman ‘önlemek ödemekten ucuzdur’ uyarısında bulunuyoruz.” dedi.
kaynak : www.cihan.com.tr